Pataria dietologė Evelina Cikanavičiūtė
Į dietologą dažniausiai kreipiasi žmonės, kurie:
• turi antsvorio,
• serga nutukimu,
• serga širdies ir kraujagyslių ligomis,
• serga cukriniu diabetu,
• serga onkologinėmis ligomis (vėžys).
Pagrindinės mitybos taisyklės:
• kasdien valgyti tuo pačiu metu,
• daugiausiai valgyti grūdus, kruopas, daržoves, vaisius, uogas, riešutus, sėklas,
• mažais kiekiais valgyti pieno produktų (varškės, sūrio, grietinės),
kiaušinių, liesos mėsos, žuvies,
• kasdien valgyti vis kitokį maistą;
• labai retai valgyti arba išvis atsisakyti riebios, rūkytos, sūdytos, vytintos mėsos,
• stengtis nevalgyti maisto, kur daug cukraus (tortų bandelių, ledų, saldainių),
• gerti daug vandens.
Dienos meniu pavyzdys:
• Pusryčiai: skaldytų avižų košė su graikišku jogurtu, bananu, cinamonu.
• Pietūs: kepta lašiša su avinžirnių, cukinijų, vyšninių pomidorų salotomis,
pagardintomis čiobreliais ir balzaminiu actu.
• Vakarienė: liesos varškės, špinatų ir kietojo sūrio varškėtukai su graikišku jogurtu.
• Užkandžiai: agurko lazdelės su humusu,
pieno ir vaisiaus arba uogų bei kokoso drožlių kokteilis.