Visi cukriniu diabetu sergantys žmonės žino,
kad angliavandeniai kelia cukraus kiekį kraujyje.
Kai cukriniu diabetu sergantis žmogus valgo
angliavandenių turinčio maisto,
jis turi susileisti insulino.
Ne visi cukriniu diabetu sergantys žmonės žino,
kad leistis insuliną reikia ir tada,
kai valgo baltymų ir riebalų turinčio maisto.
Baltymų yra mėsoje, kiaušiniuose, pupelėse, žirniuose.
Kai žmogus suvalgo baltymų turinčio maisto,
jo cukrus užkyla dviem ar trims valandoms.
Baltymų kiekis maiste skaičiuojamas
taip pat kaip ir angliavandeniams.
Baltymams insulino reikia leistis du kartus mažiau nei
tokiam pačiam kiekiui angliavandenių.
Riebalų yra raudonoje mėsoje, varškėje, sūryje,
svieste, riešutuose.
Riebalai trukdo insulinui veikti
nuo šešių iki dvylikos valandų.
Kai cukriniu diabetu sergantis žmogus valgo
daug riebalų turinčio maisto,
jam reikia leistis insulino.
Jei žmogus naudoja insulino pompą,
suvalgius daug riebalų turinčio maisto,
po vienos valandos reikia
4–8 valandoms padidinti bazę 150 proc.
Jei žmogus insuliną leidžiasi švirkštais,
suvalgius daug riebalų turinčio maisto,
reikia kas valandą susileisti mažą dozę insulino.
Jei žmogus nori išlaikyti gerą cukrų,
suvalgęs riebalų žmogus turi pajudėti, pavyzdžiui:
- laipioti laiptais,
- vaikščioti,
- važinėti dviračiu.
Jei žmogus sunkiai dirba, labai stipriai sportuoja,
eina į žygį, jam reikia valgyti
riebalų ir baltymų turinčio maisto.