Keksiukams aš esu ypač išranki. Man jie turi būti drėgni, purūs, ne per daug saldūs, gaivūs. Kitu atveju aš jų nevalgau. Negaliu pakęsti, jei iškepti limpa prie popierėlio. Taigi keksiukams keliu didelius reikalavimus, todėl užtruko tikrai daug laiko, kol pagaliau pavyko sukurti tobulų keksiukų receptą. Ir štai jis čia!
12 keksiukų reikės:
50 g lydyto sviesto (angl. ghee),
20 g paprasto sviesto,
30 g riešutų sviesto,
4 v. š. saldiklio,
1 citrinos su žievele,
0,5 a. š. kepimo miltelių,
4 kiaušinių,
4 v. š. kokosų miltų,
5 v. š. riešutų miltų (aš naudojau žemės riešutų miltus).
- Pirmiausiai įkaitiname orkaitę iki 185 laipsnių temperatūros ir pasiruošiame kepimo formeles. Aš naudoju metalinę keksiukų kepimo formą ir keksiukų popierėlius.
- Į prikaistuvį sudedame paprastą, lydytą ir riešutų sviestą bei saldiklį, palaukiame, kol ištirps, ir viską sumaišome.
- Į išlydytą, tačiau jau šiek tiek pravėsusį sviestą po vieną įmušame visus kiaušinius ir išplakame plaktuvu.
- Į kiaušinių ir sviesto masę įtarkuojame visą geltonąją citrinos žievelės dalį, supilame išspaustas citrinos sultis.
- Dubenyje sumaišome visus miltus ir kepimo miltelius. Juos po truputį, plakdami plakikliu, suberiame į jau turimą masę ir gerai išmaišome.
- Visą gautą masę paskirstome į keksiukų formeles (pripildome ne daugiau kaip 2/3 formelės, nes kitaip keksiukų tešla išbėgs).
- Šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame 35–45 min., kol keksiukai gražiai paruduos. Keksiukas iškepęs, jei į jį įsmeigtas medinis dantų krapštukas ištraukiamas sausas.
- Iškepę keksiukus leidžiame jiems atvėsti. Tai labai svarbu, nes tik atvėsusiuose keksiukuose atsiskleidžia visas skonis.
VIENO KEKSIUKO MAISTINGUMAS:
Energinė vertė 130 kcal.
Angliavandenių 3,3 g,
iš jų:
– maistinių skaidulų 1,9 g,
– cukraus 1 g,
baltymų 4,1 g,
riebalų 11,4 g,
iš jų:
– sočiųjų 4,8 g,
– nesočiųjų 2,2 g.