Ko gero, visiems, perėjusiems prie sveikesnės mitybos, o ypač atsisakiusiems krakmolingų produktų, anksčiau ar vėliau pradeda trūkti mūsų lietuviškai virtuvei įprastų patiekalų – kugelio, cepelinų ar bulvinių blynų. Būtent dėl šios priežasties ant mano stalo atsidūrė kugeliu apsimetantis cukinijų plokštainis. Negaliu pasakyti, kad skaniau už kugelį, nes patiekalai kiek skiriasi, bet, neabejotinai, turbūt viena skaniausių alternatyvų lietuviškos virtuvės mėgėjams.
3–4 porcijoms reikės:
2 didelių cukinijų,
300 g karštai rūkytos šoninės,
1 svogūno,
200 g tarkuoto kietojo sūrio,
200 ml riebios grietinėlės,
20 g kokosų miltų,
3 vidutinio dydžio kiaušinių,
3 skiltelių česnako,
druskos ir pipirų pagal skonį.
Nulupame ir sutarkuojame cukinijas burokine tarka.
Beriame druskos pagal skonį, palaukiame apie 10 min. ir nusunkiame visą susikaupusį skystį.
Įmušame kiaušinius, supilame grietinėlę ir gerai išmaišome.
Beriame druską, pipirus ir kokosų miltus.
Kol kokosų miltai brinksta, pakepiname šoninę, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką.
Su svogūnais ir česnakais pakepintą šoninę su visu riebaliuku sukrečiame į cukinijos masę ir gerai išmaišome.
Pabaigoje dedame tarkuotą sūrį ir dar kartą gerai permaišome.
Supilame visą masę į kepimo formą.
Šauname į iki 180 ˚C įkaitintą orkaitę ir kepame 40–50 min.
Pabaigoje padidiname temperatūrą iki 200 ˚C ir pakepame dar apie 20 min.
Skaniausia su grietine ir spirgučiais – kaip tikras bulvių plokštainis.