Pagal Klaipėdos miesto savivaldybės finansuotą projektą „Gera sveikata žiniomis grįsta“ 2022 m. rugsėjo 7 d. klubas „Diabeto IQ“ (Klaipėdoje) suorganizavo sveikos gyvensenos mokymus, kuriuos vedė Respublikinės Šiaulių ligoninės slaugytoja diabetologė Vaida Karbočienė, šioje srityje dirbanti jau 20 metų.
Mokymai šįkart vyko ne nuotoliniu būdu, o gyvai, nes norėta, kad dalyviai ne tik išklausytų vertingų specialistės patarimų, bet ir pasivaišintų užkandžiais ir skanėstais, pagamintais pagal sveikos mitybos rekomendacijas, bei pasidalintų savo pastebėjimais, ar toks maistas būtų priimtinas jų racione. Projekto sumanytojai šiuos mokymus surengė atsižvelgę į klubo „Diabeto IQ“ konsultantų pastebėjimus, kad diagnozavus cukrinį diabetą žmonėms labiausiai trūksta elementarių žinių apie mitybos principus, kurių laikantis užtikrinama ligos kontrolė. Iš tiesų cukriniu diabetu sergančio asmens mityba yra paremta sveikos gyvensenos principais, kurių rekomenduojama laikytis bet kuriam sveiką gyvenimo būdą propaguojančiam ir jokia lėtine liga nesergančiam žmogui.
V. Karbočienė atkreipė dėmesį, kad bet kurio žmogaus mityboje svarbi įvairovė, saikas ir balansas, jei to nėra, didėja rizika sau pakenkti ir ateityje sulaukti nepageidaujamų sveikatos problemų. Taip pat norint būti sveikam kasdien reikia išgerti pakankamą skysčių kiekį, ypač vandens, nes jis labai prisideda prie geros savijautos. Sergantiems diabetu diabetologė rekomendavo į savo mitybos racioną būtinai įtraukti maisto, turinčio daugiau skaidulų, nes jos sulėtina gliukozės pasisavinimą ir taip galima išvengti stiprių gliukozės kiekio kraujyje svyravimų. Po mokymų dalyviai gardžiavosi nemažai skaidulų turinčiais užkandžiais: šalavijų (čija) sėklų pudingu su ožerškio (goji) uogomis, pabarstytu avižų ir riešutų granola, pupelių, avinžirnių ir daržovių bei prieskoninių žolelių užtepėlėmis, riešutų pyragu ir kt. Anot dalyvavusiųjų mokymuose, nuolatinis žinių atnaujinimas skatina atsakingiau žiūrėti į savo sveikatą, o naujai išgirsti diabetologės patarimai padės paįvairinti mitybos racioną ir susireguliuoti dienos režimą.