Recepto autorė Brigita SimutienėFB/IG @DiabetoKeto tinklaraščio autorė
Kaip Kalėdos neatsiejamos nuo imbierinių sausainių, taip šalto ir drėgno rudens neįsivaizduoju be šilto obuolių pyrago. Kai lauke jau spaudžia šaltukas, krinta lapai, o drėgmė smelkiasi per kūną, pasimėgaukite akimirka – pasidarykite puodelį šiltos kakavos, įsisukite į jaukų pledą ir praleiskite vakarą malonioje kompanijoje su savimi ir obuolių pyragu. Taip šaltas ruduo taps stebuklingu.
30 cm skersmens pyragui (apie 10 porcijų) reikės:
5 didelių obuolių,
100 g riešutų miltų,
50 g speltos miltų,
200 g 9 % rieb. varškės,
70 g 30 % rieb. grietinės,
3 didelių kiaušinių,
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių,
kubelio sviesto formai ištepti,
2 valg. šaukštų cinamono,
4 valg. šaukštų saldiklio,
2 valg. šaukštų būtent beržų cukraus – ksilitolio,
vanilės esencijos.
- Nulupame ir griežinėliais supjaustome obuolius.
- Į sausą keptuvę suberiame ksilitolį ir kaitiname tol, kol jis ištirps bei ims ruduoti. Iš visų saldiklių, parduodamų Lietuvoje, tik šis vienintelis turi savybę karamelizuotis. Tik turėkite omenyje, kad šis saldiklis yra pavojingas šuniukų sveikatai, todėl pasistenkite, kad Jūsų augintinis neparagautų produkto su šiuo saldikliu.
- Kai saldiklis pradeda ruduoti, sudedame į keptuvę obuolius ir gerai apvoliojame gautoje karamelėje.
- Karamelizuotus obuolius sudedame į gilų dubenį, ant jų beriame cinamoną ir 2 šaukštus pasirinkto saldiklio bei labai gerai išmaišome.
- Kitame dubenyje sumaišome visus miltus su kepimo milteliais.
- Trečiame dubenyje elektriniu trintuvu iki vientisos masės sutriname varškę su grietine, kiaušiniais, 2 šaukštais saldiklio ir vanile.
- Gautą masę gerai išmaišome su miltų mišiniu.
- Kepimo formą ištepame gabalėliu sviesto ir visą formos apačią nuklojame paruoštais obuoliais. Kuo daugiau dėsite obuolių, tuo šlapesnis bus pyragas.
- Ant obuolių sukrečiame visą gautą tešlą ir ją tolygiai paskirstome.
- Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 40 minučių arba kol pyragas taps gražiai auksinės spalvos.
- Skaniausia valgyti šiek tiek atvėsusį, bet dar ne visai šaltą.
- Atsargiai! Nenusideginkite karšta karamele!
Vienos porcijos maistingumas:
Energinė vertė 210 kcal
Angliavandenių 16,5 g
iš jų:
skaidulų 3 g
cukraus 7 g
baltymų 9 g
riebalų 13g
iš jų:
sočiųjų 4 g
nesočiųjų 0,4 g