Recepto autorė Brigita SimutienėFB/IG @DiabetoKeto tinklaraščio autorė
Niekada nemaniau, kad moliūgas tokia lengvai ir įvairiai naudojama daržovė. Kadangi šiemet daržo derlius moliūgų buvo gausus, tai išbandžiau ir moliūgų pyragą, ir kavą su moliūgų tyrele, ir keksiukus, ir, svarbiausia, naujai atradau moliūgų sriubos receptą. Visai netikėtai verdant sriubą sugalvojau įkomponuoti į ją miške rastas voveraites. Niekad nebūčiau pagalvojusi, kad moliūgų ir grybų ansamblis sukels tokią nepakartojamą skonių sumaištį ir net sužadins seniai užmigusius mano skonio receptorius. Pažadu, tai vienas geriausių mano atradimų virtuvėje.
5–6 vidutinėms porcijoms reikės:
1,5 l sultinio (naudoju ekologišką sultinį iš kubelių),
pusės moliūgo arba 0,4 l moliūgų tyrės,
200 g baltosios ropės,
3 skiltelių česnako,
1 svogūno,
50 g pomidorų pastos,
100 g miško voveraičių,
mėgstamų prieskonių,
50 g grietinėlės,
lydyto sviesto (ang. ghee) kepimui,
rūkytos šoninės, krapų ir kietojo sūrio pagardinimui.
- Užverdame sultinį, į jį sudedame smulkiais kubeliais pjaustytą ropę.
- Keptuvėje ant lydyto sviesto pakaitiname pjaustytą moliūgą (arba moliūgų tyrę) su smulkiai pjaustytu česnaku, svogūnu ir prieskoniais.
- Tada kitoje keptuvėje arba prikaistuvyje pakepiname voveraites, kol taps gražiai auksinės spalvos.
- Kai ropė beveik išverda (maždaug po 20–25 min.), sudedame pakepintus moliūgus bei pakepintas voveraites ir verdame ant mažos ugnies dar apie 10 minučių.
- Baigiant virti įdedame pomidorų pastos.
- Paverdame dar 5 minutes ir gale įpilame grietinėlės, nors ji tikrai nebūtina.
- Leidžiame sriubai šiek tiek pravėsti ir sutriname elektriniu trintuvu. Ant paruoštos sriubos barstome pakepintą šoninę, sūrį ir krapus.
Vienos porcijos be pagardų maistingumas:
Energinė vertė 120 kcal
Angliavandenių 12,3 g
iš jų:
skaidulų 4 g
cukraus 3 g
baltymų 3 g
riebalų 8 g
iš jų:
sočiųjų 4 g
nesočiųjų 0,2 g