Recepto autorė Brigita Simutienė
Visada ruošdama užkandžius pasisėdėjimui su draugais stengdavausi, kad mažiau angliavandenių turintys užkandžiai būtų tokie pat patrauklūs kaip ir įprasti užkandžiai, tokie kaip krekeriai, traškučiai ir pan. Deja, dažniausiai juos tekdavo valgyti vienai pačiai, kol ant stalo neatsidūrė šios aštrios sūrio spurgytės. Kartą net nespėjau jų paragauti, nes jos akimirksniu dingo nuo stalo. Rekomenduoju iškart gaminti dvigubą porciją, tikrai verta!
10 spurgyčių reikės:
70 g kreminio sūrio su žolelėmis,
40 g kietojo sūrio,
40 g fermentinio mocarelos tipo sūrio,
žiupsnelis druskos,
20 g marinuotos Chalapos paprikos (jei mėgstate aštriai),
50 g kiaulių odelių traškučių,
kokoso aliejaus arba lydyto sviesto (angl. ghee) kepimui.
- Sutarkuojame fermentinį mocarelos ir kietąjį sūrius.
- Tarkuotą sūrį sumaišome su kreminiu sūriu
- Smulkiai supjaustome marinuotą Chalapos papriką.
- Pjaustytą papriką įmaišome į sūrio masę ir įberiame druskos.
- Masę pusvalandžiui dedame į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų.
- Kiaulių odeles sumalame mėsmale iki smulkių trupinių.
- Į keptuvę pilame aliejaus ar dedame lydyto sviesto tiek, kad apsemtų verdamas spurgytes iki pusės, ir užkaitiname.
- Iš sūrio masės šlapiomis rankomis suformuojame norimo dydžio rutuliukus.
- Sūrio rutuliukus gerai apvoliojame smulkintose kiaulių odelėse, stengiamės, kad visa sūrio masė būtų pasidengusi trupiniais.
- Rutuliukus dedame į gerai įkaitintą aliejų ir kepame, kol taps auksinės spalvos.
- Skaniausia spurgytes valgyti šiek tiek pravėsusias.
VIENOS SPURGYTĖS MAISTINGUMAS:
Energinė vertė 100 kcal
Angliavandenių 0,4 g
iš jų:
-cukraus 0,3 g
baltymų 2,7 g
riebalų 9,8 g
iš jų:
– sočiųjų 5,9 g
– nesočiųjų 0,1 g