Cukrinio diabeto diagnozę išgirdę žmonės dažnai nerimauja, kad reikės iš esmės keisti savo
įprastinę mitybą ir atsisakyti mėgstamų produktų. Iš tiesų sergant cukriniu diabetu draudžiamų
produktų nėra, net ir cukraus vatą, pasirodo, įmanoma valgyti. Viena, ką reikia žinoti, yra tai, kad
cukriniu diabetu sergančio žmogaus mityba yra paremta sveikos gyvensenos principais, kurių
patariama laikytis bet kuriam ir sveikam žmogui. Visi pripažįstame, kad minėta cukraus vata nėra
kasdienis maistas, net ne kiekvieno savaitgalio, o tik ypatingų progų ar švenčių, pasitaikančių išties
retai, malonumas. Tad retsykiais suvalgytas mėgstamas gardėsis didelės žalos nepadarys, svarbu
prieš tai pagalvoti, kiek insulino tokiam skanumynui reikės, ir pasistengti, kad valgant tokį maistą
būtų pakankamai fizinės veiklos. Taigi sveikatai ne tokie palankūs ir gliukozės kreivėms didelę
įtaką darantys produktai nėra draudžiami, tačiau juos patariama vartoti retai ir saikingai.
Kasdienėje mityboje svarbu pasistengti į racioną įtraukti daugiau daržovių, ankštinių, viso grūdo
produktų, baltymų ir gerųjų riebalų. Visiems yra žinoma sveikos mitybos piramidė, kurioje
matome, kokia įvairi turėtų būti mityba, kad žmogus gautų visų jam reikalingų maistinių medžiagų,
vitaminų, mineralų. Sergant cukriniu diabetu ne visiems pavyksta laikytis rekomenduojamų
proporcijų, nes su laiku pastebima, kad tam tikros grupės produktai sukelia nepageidaujamus
gliukozės šuolius, kuriuos sunku suvaldyti net ir susileidus gerai apskaičiuotą insulino dozę. Tokiu
atveju dažnai atsisakoma vieno ar kito produkto, nors jis yra galbūt labai mėgstamas arba jame yra
itin vertingų medžiagų. Tačiau prieš atsisakant verta paeksperimentuoti ir įsitikinti, ar tikrai tą
produktą būtina išbraukti iš raciono, galbūt mažesnis jo kiekis ar derinimas su kitais produktais
turės mažesnį poveikį gliukozės kreivėms. Pavyzdžiui, grikių košė, valgoma be jokių priedų,
tikėtina, gana staigiai pakels gliukozės kiekį kraujyje, tačiau jei ji bus valgoma su avokadais arba
grietine, galbūt pasiseks gliukozės kiekį kraujyje suvaldyti sėkmingiau. Taip pat ir netinkamai
paruoštas patiekalas gali turėti didelę įtaką gliukozės kreivėms, pvz., gan sunku suvaldyti gliukozės
kiekį kraujyje privalgius pervirtų makaronų, suvirusių kruopų, į košę sugrūstų bulvių, tačiau galbūt
visai nesunkiai pavyks išlaikyti tiesesnę gliukozės kreivę, jei bus valgomi trumpiau virti makaronai,
brinkintos kramtomos konsistencijos kruopos ar su lupena virtos bulvės. Reikėtų atkreipti dėmesį ir
į tai, kuriuo metu valgomas produktas, pvz., gali netikti varškę valgyti vakare, bet visai puikus
sprendimas ją rinktis pusryčiams. Arba kartais problemą išsprendžia tiesiog didesnis daržovių kiekis
– ir vitaminų daugiau, ir gliukozės kreivės būna tiesesnės. Taigi tik bandymų būdu įmanoma
sudėlioti savo mitybos racioną ir taip išlaikyti balansą bei kuo didesnę įvairovę, užtikrinančią kūno
aprūpinimą reikalingomis ir vertingomis medžiagomis.